Alberto Tomba – en legend

Enligt många initierade skidfantaster är Alberto Tomba den näst största profilen som utförsåkningen sett. Den störste av dem alla anses fortsatt Ingemar Stenmark vara. Deras profiler får väl anses vara relativt olika.

Alberto Tomba hade då han slutade, 50 stycken världscupsegrar. En bragd för en kille som kom från en textilfamilj i Bologna. Hans far såg dock tidigt hans talang som utförsåkare varför han fick en privat skidlärare, den tidigare störtloppsstjärnan Alberto Siopas. År 1987 tog Tomba sina första skalper; medalj vid VM i Crans-Montana, första världscupsegern i Sestrieres slalom samt segern i storslalom på samma ort. I storslalomen slog han Ingemar Stenmark och Tomba kommer än idag ihåg tvåans kommentar “Alberto är för stark, jag kan sluta åka ­skidor”. Dock var det vid OS i Calgary 1988 som det riktiga genombrottet kom då han tog guld i både slalom och storslalom. Vid OS i Calgary utmärkte sig Tomba också genom att med ett kaxigt leende förkunna att han var den nye Messias inom utförsåkningen.

Han deltog också i nästa OS vilket hölls i Albertville år 1992. Där vann han guld och silver. Vid OS i Lillehammer år 1994 blev Tomba historisk då han åter tog medalj – han var den förste manlige utförsåkaren någonsin som tog medalj tre OS i rad.

Tomba framstod som sagt ofta som kaxig och ville gärna också framhålla sig själv som en playboy som inte gillade träning men som gärna festade. Det var en image. Han var istället väldigt seriös med sin träning. Man blir inte så stor och vinner så mycket som han gjorde utan att sköta om sin kropp och att träna. Men bilden han sände ut av sig själv gav den alpina världen en färgstark personlighet, en person som paparazzis gärna hängde efter och som man gärna intervjuade oavsett resultat. Det är lätt att förstå journalisterna. En man som förklarar att han är, fritt översatt, “sitt teams clown då han inte kan vara seriös för två minuter” eller “jag är rädd för att bli för seriös, det kan leda till att jag slutar att vinna – kanske att jag lär mig att sluta att säga fula ord i framtiden”.

Att han hade ett gott öga till kvinnor är inte bara en myt, han flirtade stundtals skamlöst. Han ville dock framstå som en gentleman och lovade bland annat vid OS i Calgary 1988 att ge den tyska konståkaren Katerina Witt en av sina guldmedaljer. Witt tackade nej och vann istället en egen medalj.

Det var inte bara till kvinnor han hade ett gott öga, han charmade såväl män som kvinnor av olika nationalitet. Säsongen 1988-89 lockade hans rockstjärnestatus 20.000 personer att komma och se honom åka i Madonna di Campiglio. En liten ort med cirka 1.000 invånare såg ett trafikkaos utan dess like. Han gjorde inte någon besviken, han vann slalomen. Men om han charmade publiken så var det inte alla i hans team som var lika imponerade varför han stundtals tränade för sig själv. Han hade till och med en egen nation, “Tomba nation” då det var dags för de olika nationaliteternas träningstid i backen inför en tävling.

Från 1996 i Italien har Alberto Tomba efter skidkarriären lanserat en egen parfym, engagerat sig i UNICEF, haft PR-uppdrag inom skidvärlden samt medverkat i ett par italienska långfilmer.